Zeg het maar


Heb je weleens geprobeerd om in de zee, of in een zwembad, een strandbal onder water te duwen? Met genoeg kracht en het juiste evenwicht zal dit lukken. Maar als blijkt dat de opwaartse- en neerwaartse druk niet meer in evenwicht is zal de bal via de weg van de minste weerstand naar boven ploppen.

Het kost daarom ook veel energie en concentratie om dat voor langere tijd voor elkaar te krijgen. Je komt in ieder geval niet meer aan zwemmen of spelen toe. Het is misschien even leuk maar overgooien met de strandbal is leuker. Daar is hij ook voor bedoeld.

Zo is het ook met emoties, spanning en stress. Als je dit onderdrukt en doet of er niets aan de hand is kan dit het zelfde effect geven als het onder duwen van de strandbal. Met kracht en concentratie ‘mooi weer’ blijven spelen kan maken dat je niet meer de tijd hebt om echt te leven. Het gaat een tijdje goed maar uiteindelijk zal het evenwicht tussen beiden uit balans raken met alle gevolgen van dien.  God weet dit. Hij vraagt ons ook niet om mooi weer te spelen. Hij weet wat jou bezig houdt. Maar wat Hij bovenal wil is dat wij gewoon zeggen waar het op staat. Open en eerlijk in gesprek gaan. Juist op de momenten van moeite en zware beproevingen.

Dat God alles van ons weet staat onder andere in Hebreeën 4 vers 13. Daarin staat ook dat wij verantwoording af moeten leggen voor alles wat we hebben gedaan. Gelukkig is het hoofdstuk daarmee nog niet ten einde. Want de schrijver vervolgd zijn brief met de boodschap dat Jezus ook weet hoe zwaar het leven kan zijn. Hoe het is om zwakheden te hebben en verleidingen te kennen. Het prachtige van Jezus is dat Hij er nooit aan heeft toegegeven. Jezus is mens geworden en is terug gegaan naar de hemel. Juist om ons te helpen, Hij begrijpt onze zwakheden daar hoef je niet aan te twijfelen. Je hoeft er ook geen doekjes om te winden. “Zeg het maar, lucht je hart.” Zal Hij vol van liefde en begrip zeggen als je vrijmoedig naar de troon van God gaat om Zijn genade te ontvangen. Juist op de momenten dat je het zo moeilijk hebt.

Naar Hebreeën 4 vers 13-16

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.