Voeren pastoraal gesprek


In de Workshop Voeren pastoraal gesprek, krijgen u en uw team handvatten om een gesprek op een fijne manier te voeren.

Inhoud van de workshopGeroepen door God: jouw taak en talente
n

Als u werkzaam bent in het pastoraat betekent dit dat uw gaven en talenten op zijn gevallen bij de mensen die u gevraagd hebben. Het is fijn om die erkenning te krijgen, maar het is nog belangrijker voor u zelf dit ook in uzelf te herkennen. Dit zorgt voor meer zekerheid als u bewust bent van de taak die God u heeft gegeven en dat u geschikt bent voor dit werk.

Gesprekstechnieken; the do’s en don’ts

In het pastoraat krijgt u te maken met zaken als gebrokenheid, rouw en pijn. Dit is voor degene met wie u een gesprek voert ontzettend kwetsbaar en teer. Pastoraat moet een veilige haven zijn, waar mensen hun pijn en verdriet met u kunnen bespreken. Op die manier wordt de pijn bij God gebracht. Door gesprekstechnieken te leren en te gebruiken kunt u een open en eerlijk gesprek aangaan.
Een van de technieken die behandeld zal worden is: ‘Laat OMA thuis!’
Dit houdt in dat u tijdens een gesprek geen Oordeel geeft, geen Mening en (nog) geen Adviezen.

Luisteren en de hulpvraag horen

In dit deel gaan we dieper in op de uitwerking van het gesprek. Als pastoraal ouderling of medewerker is het belangrijk te luisteren. Dat is soms best moeilijk, want veelal zijn wij geneigd te luisteren om direct een antwoord te geven, waardoor u informatie kan missen of verkeerd kan interpreteren. Door te luisteren, samen te vatten en daarna pas door te vragen voorkomt u dat u iets verkeerd interpreteert.
Door de drukte van de dag en het te kort aan pastoraal medewerkers heeft u meer de taak gekregen van EHBO’er. Soms is de hulpvraag te uitgebreid dat u slechts een luisterend oor kunt bieden en het in uw gebeden bij God brengt. Dit is al heel belangrijk en waardevol. Door te weten welke hulp iemand aangeboden kan worden kunt u de persoon doorverwijzen naar de juiste hulpverlener.

Bemoediging door gebed en Gods Woord

Gebed is de bron van (innerlijke) genezing. In dit gedeelte bespreken wij de vrijmoedigheid die u mag hebben om door gebed het gevoerde gesprek bij God te brengen.
Daarnaast is Gods Woord belangrijk. Door de mensen te bemoedigen met Bijbelteksten en deze te bespreken kan al pijn worden weggenomen.
Een aantal teksten zullen dan worden besproken en wat deze voor u persoonlijk betekenen.

Voor meer informatie kunt u contact op via het contactformulier

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.