Paasei!


Paasei

We zitten alweer anderhalve week in de vastentijd. We zijn op weg naar Pasen en dat is in de supermarkten duidelijk te zien. Overal liggen paaseieren. Maar waar komen die nu eigenlijk vandaan? En waarom? Want wat heeft het met de opstanding van Jezus te maken?

Wat is nu eigenlijk een Paasei?

De oorsprong van het paasei stamt uit de tijd van de vroege Rooms Katholieke kerk. Rond het jaar 600 na Christus had Paus Gregorius het voor het zeggen in het Vaticaan. Tijdens de veertigdagentijd was het de mensen verboden om vlees en zuivel te eten, dus ook geen eieren. De mensen hielden zich daar aan want destijds werden er andere straffen gehanteerd dan tegenwoordig. Je zou door het eten van een ei tijdens de veertigdagentijd zomaar eens onthoofd kunnen worden.

Maar de kippen hielden daar geen rekening mee. De hennen legden hun eitjes gretig door en er ontstond een eieroverschot. Wat moet je daar nu mee? Invriezen had geen zin want in ieder ei zit een dooier, dus dat heft elkaar op. ­čśë

Om de eieren langer houdbaar te maken kookten zij de eieren en bewaarden ze die op een donkere koele plek.  Op de paasmorgen was het vasten voorbij en mocht er feest gevierd worden. Dus de gekookte eieren kwamen uit de kast en werden uitgedeeld aan de mensen die zelf geen kippen hadden. De oudste eieren waarvan het vermoeden bestond dat ze niet meer te eten waren, werden als versiering gebruikt door ze een kleurtje te geven.

Stukje duurzaamheid uit de geschiedenis.

Dus eigenlijk heeft het niets met de opstanding van Jezus te maken en kan je het zien als leuke bijkomstigheid of als onzin. De keus is aan jou. Wat ik wel een mooie gedachte van dat Paasei vind, is dat er van alles aan gedaan werd om de eieren zolang mogelijk houdbaar te houden door ze te laten veranderen. Van rauw naar gekookt, zodat ze niet zouden bederven en verloren zouden gaan.

God zorgde voor een eeuwige verandering. Onze houdbaarheid lijkt misschien beperkt, maar door Jezus’ opstanding heb je als mens ook de keus om je door God te laten veranderen. Zodat je nooit verloren zal gaan. Je mag gaan leven naar die eeuwige belofte die God deed. En van zo’n verandering wordt je niet bepaald een zachtgekookt eitje.

You may also like

Ik ga vissen!

Point of no return!

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.