#Moltalk


Moltalk
Met veel spanning zaten zaterdagavond zo’n 2,7 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Wie is de Mol 2018 is weer begonnen. Ik zal voor degene die de aflevering nog terug moeten kijken niets verklappen, maar het was een mooie en onverwachte start van het programma waarin iedereen opzoek gaat naar de Mol.

Wie is de saboteur die het spel probeert te manipuleren? Om zo te proberen het doel van het spel, zoveel mogelijk geld in de pot te krijgen, tegen te gaan.

Tijdens de afleveringen zijn de deelnemers en de kijkers druk bezig om erachter te komen wie deze saboteur is.
Vooral voor de deelnemers is het van belang om hierachter te komen. Want als je de verkeerde deelnemer verdenkt en daar je zinnen op zet, loop je de kans dat het avontuur na de uitslag van de test eindigt.

Wie is de Mol?
Het is natuurlijk een hartstikke spannend avontuur waar je in meegaat om de saboteur te ontmaskeren. Maar hoe staat dat met dat échte avontuur? Dat avontuur dat jouw leven heet. Staan wij in ons eigen leven ook weleens stil bij die vraag; wie is de Mol in ons leven?
Zijn er zaken die leven in ons hart, in ons leven, die ons doel proberen te saboteren? Kijken wij weleens kritisch naar onze bezigheden, verlangens en spullen die wij bezitten.

In je leven kun je het idee hebben dat je tegengehouden wordt of juist een andere kant op geduwd wordt dan je eigenlijk zou willen. Waardoor komt dat? Gaan wij weleens zitten en nemen wij de tijd voor onszelf? Om zo uit te zoeken welke zaken ons belemmeren om tot ons doel te komen.
Ben je doelgericht bezig om tot je bestemming te komen? Of heb je door tegenslagen of omstandigheden het bijltje erbij neergegooid. En ben je op die manier uit het spel gestapt en sta je voor je gevoel aan de zijlijn.

Als dat zo is, is het misschien tijd om weer op te staan en te kijken welke kaarten jij in handen hebt. Hoe kwam het dat je het doel of droom niet haalde. Heb je jouw droom weggestopt omdat mensen om je heen je voor gek verklaarden?

Mensen die zeiden: ‘Dat lukt je toch nooit!’

Waardoor jij in een leugen bent gaan geloven en ook denkt: ‘Dit lukt mij toch nooit!’

Het leven is een groot avontuur, waarin jij je beweegt met jouw unieke vaardigheden, karakter, ervaringen en talenten. Dat leven waarin jij dromen hebt over jouw toekomst.
Natuurlijk soms moeten deze idealen noodgedwongen bijgesteld worden. Bijvoorbeeld door ziekte of het besef dat je toch niet over de juiste talenten beschikt. Maar dat wil niet zeggen dat je uit het spel ligt. Want besef altijd dat je er toe doet! Dat God van je houdt!

Veel al worden dromen niet tot werkelijkheid gebracht omdat er een saboteur, een mol, in ons hart aanwezig is die zegt: ‘Jij kan dit toch nooit!’ Een Mol die zolang op de achtergrond bezig is dat je op een gegeven ogenblik jouw droom naast je neerlegt en denkt: ‘Dit is inderdaad niet voor mij weggelegd.’

Veel mensen hebben hier (onbewust) last van. Terwijl God jou heeft gemaakt met én voor een doel. Daar mag je in gaan staan, want:

Hij vindt je fantastisch, houdt van je en heeft een hoopvolle toekomst voor jou! Hij heeft jouw geluk voor ogen en niet jouw ongeluk! (Jeremia 29 vers 11,12)

Als wij God vragen ons te helpen om ons op onze droombestemming te krijgen zal Hij ons helpen. Vraag vrienden om voor je te bidden. Start ook met hen op de hoogte te stellen van jouw droom. Zodat zij jou daar aan kunnen herinneren.

Het kan helpen om voor jezelf de vraag te stellen: Wat is hier nu écht aan de hand?
Beantwoord vragen als: Wat vind ik nu echt belangrijk, wat maakt mij gelukkig?
Want dat is wat God voor jou voor ogen heeft.
Ga na welke stem momenteel overheerst in jouw hart? Die van God, of die van de Mol; welke mol dan ook.

Jesaja sprak de woorden:

Jonge strijders worden moe en raken uitgeput, zelfs sterke helden struikelen, maar wie hoopt op de Heer krijgt nieuwe kracht: Hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt en wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput. (Jesaja 40 vers 30-31)

Als je ergens een droom hebt weggestopt waaraan je soms met verdriet terug denkt omdat je deze niet kon vervullen, vraag het dan aan God. Hij zal je nieuwe kracht geven om het wel of anders te doen. Hij zal nieuwe kracht geven om als sterke held of heldin jouw avontuur te leven. Om als sterke held de Mol, die jou in zijn greep lijkt te hebben, te pakken te krijgen en de finale te winnen! Die finish te halen waar God jou wil huldigen.

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.