Met stille trom vertrokken?


De kerststallen zijn weer opgeruimd en de kinderen surveilleren druk door de straten om alle kerstbomen op te halen. Kerst is weer voorbij en voor we het weten zitten wij weer in de waan van de dag en is het zo weer Pasen.
Zondag is er weer een ‘normale’ kerkdienst waar alleen de paaskaars nog brandt.
En waar moet je dan over schrijven op zo’n eerste vrijdag van het jaar?
Kerstmis lijkt met stille trom te zijn vertrokken. ‘Tot volgend jaar maar weer!’

Over stille trom gesproken… Waar is Jozef, de aardse vader van Jezus, gebleven na het kerstevangelie? Want zoveel weten wij eigenlijk niet over de beste man. Hij was een timmerman, verloofd met een veel jongere vrouw en behoorlijk (onaangenaam) verrast door het ‘blijde nieuws’ over haar zwangerschap. Die zwangerschap waar Jozef geen enkel aandeel aan gehad heeft.
Hij moest zich in laten schrijven in Bethlehem, zijn geboorteplaats en daar werd hij de pleegvader van de Zoon van God. Met zo’n Goddelijk geschenk zou je toch kunnen verwachten dat het nu wel koek en ei zou zijn?

Maar helaas, dat zat er niet in. Want koning Herodes was bang voor de concurrentie van het pasgeboren Koningskind en nam geen halve maatregelen. Omdat hij niet wist wie het Koningskind was liet hij alle jongetjes tussen de nul en twee jaar doden.
Jozef kreeg wederom een opdracht van een engel.

‘Vlucht met het kind en zijn moeder naar Egypte en blijf daar tot Ik zeg dat u kunt terugkomen. Want Herodes zal alles doen om het kind te doden.’

Diezelfde nacht nog sloeg Jozef met zijn jonge gezin op de vlucht naar Egypte. Daar verbleef hij totdat Herodes gestorven was en God hem weer vertelde dat hij terug mocht keren naar Israël. En daar vestigden het gezin zich in de provincie Galilea in het dorpje Nazareth. En niet in de stad of dorp waar hij eerst woonde.
Het laatste wat wij van Jozef vernemen in de bijbel is op het moment dat Jezus 12 jaar oud is en naar de tempel in Jeruzalem gaat. Daarna lijkt Jozef inderdaad met stille trom te zijn ‘vertrokken’. Of was hij gewoon gehoorzaam en werd hij zo de belichaming van het spreekwoord:

‘Goede wijn behoeft geen krans’ (iets wat goed is hoeft niet geprezen te worden)

Aan de andere kant kan de oplettende lezer uit de tekst van Marcus 6 vers 3 opmaken dat Jezus het vak van zijn ‘vader’ had geleerd. En dat Jozef en Maria ook een normaal gezinsleven hadden opgebouwd. Want Jozef mocht zelf ook écht vader worden. Van onder meer vier zonen en een aantal dochters.
In dat korte vers kun je afleiden dat Jozef een gezegend leven heeft geleefd.

Al maakt het mij ergens wel nieuwsgierig hoe het voor Jozef geweest moet zijn om de Zoon van God op te moeten voeden.

 

Tags: , , ,

You may also like

Wat zoek je?

Storm

#Moltalk

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.