Leiderschap onder vuur


Conclusie
In het boek ‘Leiderschap onder vuur’ deelt Marco Kroon zijn ervaringen, inzichten, disciplines en vooral zijn drang om te groeien. Dit is inspirerend en motiverend.

Over de auteur
Kapitein Marco Kroon is drager van de Militaire Willems-Orde. Deze oudste en hoogste onderscheiding van is land is hem toegekend wegens moed, beleid en trouw als commandant van een peleton van het Korps Commando-troepen in Afghanistan, in 2006. Hij ontving de onderscheiding voor zijn optreden als leider, militair en als mens tijdens verschillende, uiterst moeilijke missies. Kapitein Kroon voert momenteel het commando van de Charlie ‘Beren’ compagnie van 17 Panserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene.  (bron. UHB uitgevers)

Over het boek
In Leiderschap onder vuur is vooral de nadruk gelegd op één enkele nacht uit de cariere van Kroon. Het was de eerste nacht van operatie Chitag, waarin Kroon en zijn mannen omsingeld waren door een vijandelijke overmacht. Het was dé nacht die zijn mannen, zichzelf en zijn leiderschap het meest op de proef heeft gesteld.
Kroon wil met zijn inzichten en principes van zijn leiderschap een spiegel voor houden aan de leiders van vandaag de dag. Zowel binnen als buiten defensie.
Deze heeft hij opgedeeld in 4 categorieën:

Actie en Effect
Houding en Karakter
Overdracht en Invloed
Reflectie, Kennis en Kunde.

Ondanks dat niet iedere leider tijdens zijn opdrachten over leven en dood na hoeft te denken is dit boek zeker een aanrader om gelezen te hebben. Kroon neemt je mee in zijn verhaal, waarvan je mag leren en mag meekijken hoe hij groeide in zijn leiderschap en daar nog steeds naar streeft.
Het boek kan een inspiratie zijn om (weer eens op een andere manier) na te denken over de 4 categorieën van jouw leiderschap. Op welk niveau dan ook.

De kwetsbare manier waarop Kroon zijn manier van groeien omschrijft is wat mij persoonlijk het meeste aanspreekt. Voor vele jonge en toekomstige (onder)officieren zal Kroon een groot voorbeeld zijn.
Een voorbeeld waarin de ‘toekomstige’ leider zich kan en mag herkennen omdat Kroon zijn valkuilen, fouten en messcherpe zelfreflectie beschrijft.
Want in een voorbeeld moet je jezelf kunnen herkennen. Niet omdat diegene zo goed of perfect is… maar omdat diegene ook zijn worstelingen kent, net zoals jij en ik. Net zo als iedereen. Dat maakt een voorbeeld een waardevol voorbeeld.

Lees het boek om voor jezelf tot lessen en conclusies te komen. Betrek de dilemma’s, principes en inzichten op je eigen leiderschap. Trek leringen uit jouw unieke ervaringen en spiegel ze met die van Kroon.

‘Zo is het pad naar groei eenvoudig: goed is goed, fout is opnieuw.’ (Marco Kroon)

 

Algemene informatie
Leiderschap onder vuur
©Marco Kroon 2012
©UHB Utrecth 2012
ISBN 978-90-820036-0-4
www.marcokroon.nl
www.leiderschapondervuur.nl

 

 

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.