Klimop


Tussen de parkeervakken voor mijn deur zijn plantenvakken aangebracht die door de gemeente zijn beplant en worden onderhouden. Maar de laatste twee weken veranderde er iets in dat plantenvak voor mijn deur. In razend tempo groeide er klimop dat alle struiken, planten en zelfs het trottoir begon te overwoekeren. Binnen een paar dagen was er nauwelijks nog iets te zien van de struiken die daar geplant waren.

Ik verwonderde mij erover hoe gigantisch snel dit ging. Er moet een zaadje van de klimop op een of andere manier in het vak terecht zijn gekomen. Dit is vervolgens in de grond ontkiemd en binnen mum van tijd nam het plantje het gehele planten vak in beslag waardoor het er niet meer uitzag zoals het ooit bedoeld was. Als de klimop zijn gang kan blijven gaan zal het de originele plantenvak-bewoners  verstikken en een dorre boel achterlaten.

Toen ik gisteren  thuis kwam zag ik dat de klimop geel en dor begon te worden. Blijkbaar had de groenvoorziening deze klimop ook opgemerkt en hadden zij het vak bespoten met bestrijdingsmiddel. Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben zie ik de mannen van de groenvoorziening al het dode klimop verwijderen en komen de planten en struiken weer tevoorschijn.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

In ons leven kunnen wij ook te maken krijgen met spreekwoordelijke klimop planten. gebeurtenissen of bezigheden die voedingsbodem krijgen in ons hart. Zaken die ons compleet uit balans brengen of ons zelfs dreigen te verstikken. Zonder het zelf te beseffen ontkiemd het zich en binnen mum van tijd voel je je verstrikt. En dan pas denk je: Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Denk aan het werk dat je volledig in beslag kan nemen en je huwelijk onder druk kan zetten. Of negatieve gedachten over jezelf die de glans van je leven overwoekeren. Veel te druk zijn met onbelangrijke zaken waardoor je de energie gaat missen om die belangrijke taken te kunnen volbrengen. Voor je het weet sta je vol met onkruid en zie je door de bomen het bos niet meer. Onderhoud is dus nodig.

Ik moest denken aan de woorden van David die hij schreef in Psalm 139. Deze Psalm kan in het rijtje van de meest bekende psalmen. Het gaat over zijn verwondering naar God. Hoe Groot, Liefdevol, Alwetend en Scheppend God is.
Maar die verwondering en dat ontzag is voor David niet genoeg. David wil dichtbij God leven en daarom sluit hij de Psalm ook af met de vraag om onderhoud:

Doorgrond mij, God, en ken mijn hart,
peil mij en weet wat mij kwelt,
zie of ik geen verkeerde weg ga,
en leid mij over de weg die eeuwig is.
(psalm 139 vers 22-23)

David was zich bewust van de zijn schaduwzijde. Die plekken in zijn hart waar onkruid goed gedijd en waar mos zorgt voor een glibberig pad waardoor je makkelijk ten val komt, of verstrikt raakt.
Ik denk dat iedereen hier op de een of andere manier mee te maken heeft. Het is namelijk menselijk.

Hoe bewuster je hier mee omgaat hoe sneller je het onkruid in je leven kan ontdekken. Onderhoud is van tijd tot tijd nodig. Soms kun je dit alleen, maar als je merkt dat dit niet gaat vraag dan hulp om dat onderhoud te plegen. Mensen met kennis van zaken en samen werken met de Hovenier. Want Hij is het die weet wat er moet gebeuren om je ten volle tot je bestemming te laten komen.  Die jou wil leiden over de weg die eeuwig is.

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.