Ik ga vissen!


funny-pictures-auto-Moses-fishing-358720.jpeg

Zo, de Paasdagen zitten er weer op. We hebben gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Wat een prachtig feest is het toch dat wij mogen vieren. Maar goed dat was afgelopen week. Nu weer over tot de orde van de dag, de paastakken zijn weer de deur uit en we eten de laatste chocolade eitjes op. Volgend jaar weer een Paasfeest.

Terug naar de orde van de dag, dat is wat mij afgelopen week opviel. Het werk gaat weer gewoon door, je moet weer naar school enz. maar hoe zit dat met ons geloofsleven? Gaan we daarin ook weer terug naar de orde van de dag?

Toen ik deze week het verhaal van Petrus las in Johannes 21 kon ik mij wel in hem verplaatsen. Petrus is daar verdrietig, zijn beste vriend en Meester is gekruisigd en niet meer bij hen. Tenminste, de leerlingen hebben Zijn verschijning na de Paasmorgen nog wel een paar keer gezien. Maar het is toch anders. Petrus was in die drie jaar omgeschoold van visser naar een apostel. Jezus had in Petrus een bijna grenzeloze passie losgemaakt waarin Petrus zich prima kon vinden. Jezus had Petrus in zijn kracht gezet. Maar na de dood van Jezus is alles anders geworden, Petrus liep rond met de spijt en pijn van zijn ontkenning dat hij Jezus kende. De pijn van verlies van die droom om Jezus als Koning van Israël te zien en dat alles goed zou komen.

En daar zit Petrus nu met een aantal vrienden aan de oever van het meer van Tiberias. ‘Ik ga vissen.’ zegt Petrus. ‘Wij gaan met je mee,’ zeiden zijn vrienden.

Petrus gaat na drie jaar avontuur met Jezus weer over tot de orde van de dag. Doen wat hij daarvoor altijd gedaan had; vissen. De mannen steken van wal en brengen op het vissersbootje de nacht door zonder ook maar één vis te vangen. Wanneer de ochtend aanbreekt ziet Petrus een man op de oever staan. De man roept naar de vissers of zij iets te eten hebben. Waarop de vissers nee moeten verkopen. De man roept:’ Gooi de netten eens aan de andere kant van de boot uit. Dan lukt het wel!’
Toen de vissers dat deden vingen zij zoveel vis dat het net helemaal vol zat. Dan ziet Petrus wie de man is die daar op de oever staat. ‘Het is de Heer.’ roept hij en springt uit de boot en zwemt naar hem toe. De anderen nemen de boot met vis om aan de kant te komen.

Als ze bij Jezus aankomen zien zij een vuurtje waarop brood en vis gebakken werd. Jezus had dus al waar Hij om vroeg en waar de vissers naar opzoek waren.

Dit verhaal heeft een diepe kern, zeker voor deze week na Pasen. De kerk zat vol afgelopen zondag al ben ik benieuwd hoe dat de komende tijd zal zijn. Zoeken wij in de waan van de dag wat wij nodig hebben. Of zijn we er na het wonder van Pasen ervan doordrongen dat Jezus ons geeft wat wij nodig hebben?

(bron tekst: Johannes 21)
(bron afbeelding: www.cazzate.net)

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.