Huis schoon, hoofd schoon


De lente is weer in volle gang en dat betekent tijd voor nieuwe dingen. De tuincentra worden druk bezocht en in heel veel tuintjes worden nieuwe planten geplant. We kunnen weer naar buiten. Maar hoe zit het binnen, in huis? Vroeger was het aanbreken van de lente ook het startschot voor de voorjaarsschoonmaak. Alles werd weer schoongemaakt en opgeruimd, winterkleding uit de kast en de zomerkleding erin. Deze schoonmaak zorgde ervoor dat ieder huishouden schoon en opgeruimd de zomer in kon gaan.

Hoe zit dat tegenwoordig? Ik moet eerlijk zeggen dat wij niet aan de voorjaarsschoonmaak doen, we houden het hele jaar door alles netjes bij. Maar toch staan er op zolder en op de logeerkamer spullen die we eigenlijk nooit meer gebruiken. Niet dat ik mij daar mateloos aan irriteer maar het feit dat ik het opmerk betekent misschien wel dat het opgeruimd of weggedaan kan worden.
Hoe zit dat precies als we naar het gezegde ‘Huis schoon, hoofd schoon’ kijken. Wat zijn nu de grote voordelen van een opgeruimd huis? Het klinkt misschien als een open deur maar zowel voor de geestelijke- als lichamelijke gezondheid is een schoon en opgeruimd huis van belang Een gebrek aan overzicht en ruimte in huis zal (op langere termijn) een bron van onnodige frustratie en stress worden. Het kost je meer tijd en energie om je werk te kunnen doen dan wanneer er overzicht en ruimte is.

Daarom besteden we in deze blog extra aandacht aan de voorjaarsschoonmaak. Ik heb mijn netwerk aangeboord en heb Erika Hoddenbagh gevraagd of zij de voordelen wilde aanstippen en ons wat tips zou willen geven.

Erika is met haar bedrijf ‘Erika in huis’ gespecialiseerd in de ondersteuning tijdens het opruimen. Want wat gooi je weg tijdens het opruimen en wat komt misschien nog wel eens een keer van pas? Iets weggooien kan best wel eens lastig zijn. Tijdens een van mijn coaching opleidingen hoorde ik de uitspraak:

” Een opgeruimd mens telt voor twee.”

Dus hoe kan je het beste ‘ontspullen’?

Erika aan het woord:
Op mijn visitekaartje staat:

Erika in huis – opruimcoach – creëert overzicht. Het creëren van overzicht is het meest belangrijk als het gaat om opruimen.

Elke dag de tafel afruimen, het speelgoed opruimen en de vaatwasser leegruimen valt namelijk allemaal onder opruimen. Toch is er een groot verschil met het creëren van overzicht en opruimen.
Veel mensen hebben naar mijn idee teveel spullen. Een la vol met pannen terwijl je er misschien maximaal 4 dagelijks gebruikt. Een kastje vol met vaat- en theedoeken, genoeg om 3 weken niet te wassen! Een schuur vol met bloempotten en een kast vol met spelletjes. Wellicht herken je je in een van bovenstaande dingen, of kan je het rijtje met nog hele andere zaken aanvullen.

1. Kijk kritisch naar de hoeveelheid. Hoeveel pannen, glazen, mokken etc. heb ik echt nodig. Wat er over is, kan dat weg? Of wil het bewaren voor een bijzondere gelegenheid? Misschien kan je het dan ergens anders bewaren zodat je keukenkastjes er leger en daardoor overzichtelijker uitzien.

2. Iets erbij betekent, iets eraf. Vooral in een gezin met kinderen lijkt het wel eens of je huis met de dag voller wordt. Je vraagt je wellicht regelmatig af: ‘waar moet ik dit nu weer laten?’ Wij hebben de afspraak in huis dat wanneer er iets bijkomt er ook iets uitgaat. Concreet betekent het dat ik regelmatig door de speelgoedkast ga met de kinderen. Waar speel je niet meer mee, wat kan je weggeven, wat wil je heel graag bewaren. Mooi speelgoed met een emotionele waarde krijgt een bijzonder plekje. Speelgoed waar we niet meer mee spelen verkopen we, of we bedenken iemand in onze omgeving die er wellicht blij van wordt. Dit voorbeeld is nu gericht op speelgoed, maar dit gaat ook op voor die leuke mokken die je pas
gekocht hebt, maar eigenlijk niet nodig had, of die fotolijstjes die net leuker zijn dan die er al 5 jaar hingen. Wat kan bij jou het huis uit?

3. Regelmatig hoor ik mensen zeggen wanneer ze door ons huis lopen: ‘wat heerlijk dat je zoveel berging hebt, en ook nog een vliering boven de zolder!’ Ruimte is een zegen, maar voor veel mensen ook een groot probleem. Bij ons ging 7 jaar lang alles wat we even niet gebruikten naar zolder, totdat we vorige zomer alles eens gingen bekijken. Het had 7 jaar niet in de weg gestaan, maar we hadden het ook niet gebruikt. Zorg dat je het grootste gedeelte van je bergruimte gebruikt voor spullen die je weinig maar toch regelmatig gebruikt. Bijvoorbeeld de winterdekbedden, de campingspullen, een babyledikantje etc. Een klein gedeelte hou je over voor spullen van vroeger of spullen die van grote waarde voor je zijn. Mijn man en ik hebben allebei een grote afsluitbare plastic bak waar we spulletjes van vroeger in bewaren. Regelmatig halen we hem even tevoorschijn en genieten we van onze herinneringen.

4. Reken af met schuldgevoelens. Spullen bewaren die je eigenlijk heel lelijk vindt, maar die je van een ander hebt gekregen. Precies, die verdwijnen in een hoekje op zolder. Hoe gaaf is het wanneer je kan zeggen dat je precies weet wat je in huis hebt en dat je blij bent met alles wat je hebt. Inderdaad, hak dan die knoop door en maak bijvoorbeeld iemand anders blij met dat servies wat jij zo lelijk vindt, maar wat al tien jaar in een doos op zolder staat.

Stappenplan:
Wanneer ik aan de slag ga met iemand stel ik continue dezelfde vragen. Stel deze vragen ook eens aan je zelf wanneer je aan de slag gaat om meer overzicht in je huis te krijgen.
– Hoe belangrijk is dit voor me?
– Hoe vaak gebruik ik het?
– Zou ik het missen als ik het weg doe?
– Hoeveel heb ik hier echt van nodig?
– Waarom kies ik er voor om het te houden?

Ervaringen:

‘Wat fijn dat die la nu gewoon normaal dicht kan’. ‘Eigenlijk heb ik helemaal geen 15 theedoeken nodig’.

Uitspraken die ik van klanten hoorde nadat we samen een klus hadden aangepakt. Het werkt zo prettig wanneer je bij het uitruimen van de vaatwasser alles in een keer kwijt kan zonder te proppen, of wanneer het speelgoed van je kinderen in een mum van tijd opgeruimd is. Wanneer je zorgt dat er in de basis rust is, geeft dat rust en ruimte in je huis en in je hoofd!

Wil je meer weten kijk, dan op de website van Erika in huis

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.