En nou?!


 

Soms is het grappig als je een antwoord krijgt op een vraag die je jezelf nooit hebt gesteld. Ik hou daar wel van. Degene die mij kennen zullen dit ook beamen. Allerlei weetjes sla ik op in mijn hoofd en bij de minste aanleiding zal ik het gesprek zo draaien dat ik tekst en uitleg kan geven over het gespreksonderwerp.

Zo gebeurde het laatst dat wij met de auto op pad moesten. Het is natuurlijk wel zo comfortabel om als passagier op de bijrijdersstoel te zitten. In veel gevallen roept één van de passagiers dan:’Shotgun’.

Wat betekent dat de eerste die dat roept op de bijrijdersstoel mag gaan zitten. Toen diegene Shotgun riep, greep ik mijn kans en zei:’ Weet je trouwens waar dit vandaan komt?’
En zonder een antwoord af te wachten begon ik mijn uitleg en vertelde over de oorsprong van de term shotgun. Dat het uit de tijd van het wilde westen kwam, waarbij de post nog per koets bezorgt werd. Op de bok van de koets zat de koetsier en was er daarnaast ook plaats voor een extra persoon, de bijrijder. De taak van die bijrijder was het bedienen van het geweer, de shotgun. Om in geval van een beroving te kunnen handelen. ‘Dus als bijrijder had je de shotgun’ vertelde ik lachend.

‘Okee, prima. Ik zit voorin, als je dat maar weet’ was het antwoord.

Maar zo kreeg ik laatst ook een antwoord op een vraag die ik nog nooit had gesteld. Waarom zitten er tien dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren? Waarom moesten de discipelen wachten in Jeruzalem voordat zij de uitstorting van de Heilige Geest zouden meemaken? Ik wist wel dat daar 10 dagen tussen zaten maar waarom? Bijbels gezien zou je kunnen beredeneren dat het voor God wel zo logisch was om tijdens het pinksterfeest, het oogstfeest, de uitstorting te plannen. Het was toch al feest.

Maar waarom niet gelijk, meteen na Hemelvaart?

David de Vos gaf daar, een voor mij, inspirerend antwoord op tijdens een van zijn lezingen: Geloven is voor iedereen. Hij had zich die vraag wel gesteld en kreeg ook antwoord.

Hij zei:’ Wat doe je als je een vriend al lang niet hebt gezien? Als hij lang is weggeweest om super belangrijk werk te doen waardoor hij niet bij jou kon zijn?’
Het is niet ondenkbaar dat je bij zijn terugkomst hem als winnaar en kampioen onthaald en een groot feest voor hem geeft. Dat je, je dagen doorbrengt met hem en zijn verhalen aanhoort. Dat alle dagelijkse dingen op een laag pitje staan omdat het feest is.

David vervolgde zijn verhaal en het antwoord dat hij van de Heilige Geest had gekregen: ‘Zo was het ook in de hemel toen Jezus eindelijk terug was bij ons. Wij waren weer compleet en er was feest in de hemel. De mensen moesten maar even wachten.’

Nu had ik zelf, zoals ik al zei, nooit stilgestaan bij die vraag. Maar het antwoord was mooi en laat, naar mijn mening, ook het Vaderhart van God zien. God stuurde Jezus naar de aarde, zelfs met de wetenschap wat de mensen hem aan zouden doen. Jezus moest op aarde de wil van Zijn Vader doen om de hemel weer met de aarde te verenigen. Zodat zij weer compleet zouden zijn.

Jezus kon als mens maar op één plek tegelijk zijn. Dus op aarde en niet in de hemel. Toen hij bij de hemelvaart weer herenigt werd met de Geest en de Vader kan ik mij heel goed voorstellen dat er tien dagen  feest was.

En terecht. Het is nogal een Overwinning die gevierd mag worden!

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.