Easy Company


 

Op 20 december 1944 kwam Easy Company, onder leiding van Kapitein Dick Winters, aan in de Belgische Ardennen. Diverse pantserdivisies van de geallieerden waren niet opgewassen tegen de heftige aanvallen van de Duitsers. Verzwakt en uitgeput verlieten deze het front bij Bastogne uit angst om totaal omsingeld en weggevaagd te worden.
Easy Compagny gaat echter wel naar het front om de vijand te verslaan, of in ieder geval tegen te houden zodat de bezetter niet aan gebied kon winnen.

De veteranen die bij deze slag om de Ardennen waren, spreken over een helse kou die in de dagen voor kerst alle manschappen teisterde. De aanvallen van de Duitsers waren veelal met zwaar artillerie vuur en de voorraden waren schaars. Toch wisten zij tot 26 december 1944 (tweede kerstdag) stand te houden, waardoor op 27 december de slag definitief gewonnen was. Vanaf dat moment zouden zij snel optrekken naar Berlijn en de Tweede Wereldoorlog ten einde brengen.

Tijdens een gesprek tussen Dick Winters en een luitenant van de terugtrekkende divisie waarschuwt de luitenant dat Easy Company omsingeld zal worden:

‘It’s like you guys are gonna be surrounded’
‘We are paratroopers lieutenant, we’re supposed to be surrounded’

Het antwoord van Dick Winters was kort maar krachtig: ‘We are paratroopers…..’
Winters was zich volkomen bewust van de realiteit dat zij diep in vijandig gebied moesten opereren, maar ook bewust van hun kwaliteiten én specialiteiten. Hij was zich bewust van wie zij waren en dat zij op de juiste plaats waren om de slag te winnen. Ook al zou deze heel erg zwaar worden. Easy Company wordt vandaag de dag nog altijd geëerd voor hun heldhaftige optreden en vastberadenheid. Het waren helden!

Bij dit verhaal moest ik sterk denken aan de slag die Jozua voerde tegen de Amelekieten (Exodus 18 vers 8-15).
Het leger van de Amelekieten had de achterhoede van het volk Israël aangevallen toen zij in de woestijn, bij Refidim, het kamp op hadden geslagen. De Amelekieten kozen voor een laffe aanpak, want de achterhoede van Israël bestond uit de zwakste van het volk. Toen Mozes hoorde wat er gaande was riep hij Jozua bij zich en beviel hem dat hij een aantal mannen uit moest zoeken en ten strijde moest trekken. Zelf zou Mozes de volgende dag de berg opgaan met de staf van God. De staf stond symbool als de aanwezigheid van God. Zolang Mozes de staf boven zijn hoofd geheven hield was Jozua de winnende partij. Maar toen Mozes moe werd en de staf liet zakken was Amelek aan de winnende hand. Samen met Aaron en Chur wist Mozes de staf boven zijn hoofd te houden waardoor Jozua en zijn mannen het leger van Amelek tot op de laatste man wist te verslaan.

Ik denk dat Jozua en Winters een aantal gelijke karakter eigenschappen hadden; vastberaden en strijdvaardig. Zij wisten wie zij waren en op welke manier zij de mannen moesten leiden.
Jozua en zijn mannen waren waarschijnlijk in de minderheid en wisten dat zij omsingeld zouden worden. Maar zij wisten ook wat hun kwaliteiten waren: het vertrouwen op hun God, de levende God, die al vele wonderen had laten zien. God zegt ook tegen Jozua:

Ik gebied je dus: Wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de HEER, je God, staat je bij!

Welke lessen kunnen wij leren uit de helden verhalen zoals die van Jozua en zijn mannen die in bizarre situaties stand wisten te houden tegen de vijand?
Leven wij dagelijks met de wetenschap van de belofte die Jezus ons geeft in Mattheüs 28 toen Hij zei:

Mij is alle macht gegeven in de hemel en op aarde………. En houd dit voor ogen: Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voleinding van deze wereld.

Ook al lijkt én is het leven soms zwaar, juist in de belofte van Jezus schuilt kracht. Als wij ervan ons ervan bewust zijn welke kwaliteiten we hebben en deze ook inzetten kom je op de juiste plek om een overwinning te kunnen behalen. Ook al voel je je soms als schaap tussen de wolven onthoudt juist dan dat Jezus de machtige Herder is die Zijn schapen bij naam kent.

Wees dus vastberaden en standvastig en laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de Heer, je God, staat je bij!

(bron afbeelding: HBO Band of Brothers)
(bron tekst: Exodus 18 vers 8-15, Jozua 1 vers 9, Mattheüs 28 vers 18-20, HBO Band of Brothers
)

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.