Door de bomen het bos niet meer zien.


Vorige week mocht ik een Tedtalk geven over het thema ‘De passietank’.

Hierin ga ik dieper in op de noodzaak om in verbinding te staan met jezelf en je omgeving. De behoefte van zingeving, zelfbeeld en wereldbeeld en waarom dat zo belangrijk is om goed te functioneren in je werk en privé.

Ik gebruikte daarbij een metafoor waarin bomen centraal staan. Bomen worden constant belaagd door invloeden van buitenaf. Denk aan schimmels, insecten, vervuilde grond en harde wind. Een tekort aan voeding zal de boom veel stress opleveren waardoor hij kwetsbaar wordt. Lange tijd is aan de boom niets te zien maar wanneer een parasiet onder de schors van een kwetsbare boom komt, kan deze zijn gang gaan. Hierdoor wordt de boom langzaam uitgehold. Zo kan het gebeuren dat de boom, na jarenlang in bloei te hebben gestaan, ineens niet meer tegen de harde wind kan en de boom knakt.

In de voorbereidingen voor de Tedtalk kwam ik in contact met Staatsbosbeheer. Er werd mij vertelt dat in het Leenderbos de Fijnsparren worden geteisterd door de Letterzetter. Een kevertje van nog geen 5 millimeter groot, maar die een enorme schade aanricht. Als het beestje onder de schors van de boom terecht is gekomen, vreet hij het hout weg waardoor de boom doodgaat. Het gaat niet zomaar om een boom, maar om vele hectares. Bekijk hier de video.

Het ontstaan van de Fijnsparbossen

In 1932 werd het Leenderbos aangelegd en werd er ruim 2000 hectare beplant met Fijnsparren. Deze boom werd geplant omdat hij snel groeit en het hout in de mijn bouw gebruikt werd. Nu bijna een eeuw later is er sprake van een grote sterfte onder de Fijnsparren en heeft de Letterzetter hier een groot aandeel in.
Maar waarom gebeurd dit pas na zoveel jaren?
Staatsbosbeheer legde uit dat de bomen eigenlijk niet in dit klimaat thuis horen. Doordat zij niet in hun ideale omgeving staan en door de droogte worden zij kwetsbaar. Ook een tekort aan diversiteit van bomen maakt dat de Letterzetter zijn gang kan gaan. Want dit kevertje is het meest gericht op de Fijnspar. Dus weinig diversiteit en het verkeerde klimaat zorgt dat een compleet bos dreigt uit te sterven.

Hoe nu verder?

Staatsbosbeheer is nu begonnen met het kappen van de aangetaste- en dode bomen. De volgende stap is het aanbrengen van boomsoorten die wel in ons klimaat thuis horen. Nauwkeurig onderzoeken ze welke boom het best op welke plaats geplant moet worden. Er wordt dus gezorgd voor diversiteit om een bos gezond te maken. De ene boom kan de andere voorzien van de nodige bescherming, extra voeding en het aantrekken van plant en dier.

Een gezonde boom in een gezond bos.

Deze natuurwet is misschien wel een universele wet. Want ook in het bedrijfsleven en overheidsinstanties wordt ingezet op diversiteit om teams gezond te houden. Om elkaar gezond te houden. Een te kort aan diversiteit of misschien wel autonomie heeft een negatieve werking op de mensen. Het gaat ten koste van de zingeving, het deelnemen aan het grote geheel.
Een huis wordt niet gebouwd door alleen maar metselaars. Daar heb je ook dakdekkers, timmermannen en elektriciens voor nodig. Iedereen die zijn of haar eigen inbreng kan geven aan de bouw van het huis. Daarnaast moet je een timmerman ook niet verplichten om te metselen, dat is niet zijn passie en niet zijn kracht om een bijdrage te leveren.
Net zoals Staatsbosbeheer onderzoek doet over wat er moet veranderen in het bos en waar een bepaalde boom het beste tot zijn recht komt, mogen wij ook te werk gaan. Het werkklimaat is veranderd en dat is te merken aan het grote aantal burn-outs in Nederland. De kosten hiervan lopen in de miljarden.

Misschien zijn de natuurwetten niet voor niets ingesteld?

Wil je meer weten over de passietank? Lees dan hier meer.

Tags:

You may also like

Iedereen bedankt

Teamwork

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.