De ster


“Waar is de koning van de Joden? Wij hebben namelijk een ster zien opgaan en zijn gekomen om hem eer te bewijzen.” (Mattheüs 2 vers 2)

Dit was de vraag van de wijzen uit het oosten die aan koning Herodus werd gesteld. De wijzen wisten blijkbaar dat deze ster hen naar de Koning zou leiden. Hoe zij dit precies wisten is mij niet duidelijk. Maar dat God zelfs het heelal aan het werk zette om Zijn Zoon te introduceren geeft blijk van Zijn Macht en Glorie.

En dan te weten dat er miljoenen sterren zijn waarop zij zich konden focussen, was er maar één die naar Jezus leidde en boven de stal bleef hangen. Speciaal voor die wijze mensen die Hem de eer wilden bewijzen.

En nu staan wij zelf aan de vooravond van het kerstfeest. Waarin vele kerststerren in bomen, aan voordeuren en voor ramen hangen. Om het weer een gezellige kerst te maken. Ook wij hebben te maken met miljoenen sterren die schijnen in de nacht en ons ook een weg willen wijzen naar dat wat goed voor ons zou zijn.
Daaraan denkend is het best frappant dat de STER jarenlang de meest toonaangevende reclamemaker van Nederland was. De reclames die ons warm maken voor datgene wij zo hard nodig zouden hebben. Vooral in deze dagen zijn reclames erg efficiënt. Ze laten je dat product kopen wat je echt niet mag missen voor het kerstdiner. Of wat absoluut niet mag ontbreken onder de boom. Maar is dat ook de ‘ster’ die je naar de stal in Bethlehem zal brengen? Of leidt het eerder af?

Er hangen zoveel sterren boven mijn hoofd die mij van die Ene vandaan kunnen houden. Ik zou weleens naast die wijzen uit het Oosten willen staan en hun gesprekken willen volgen, hun motivatie en reden om op reis te gaan. Want juist die Ster bracht hen naar de voederbak waar ook mijn redder lag.
Die Ster die in de ruimte die bijzondere opdracht kreeg, was ondergeschikt aan het hogere doel, namelijk de plaats aanwijzen waar de koning van de Joden in doeken gewikkeld in een voerbak lag.

Alles wat er in de kerstevangeliën geschreven staat; de romantiek rondom de herdertjes in de velden, de wijzen uit het oosten met hun ster en het decreet wat afgegeven was om een volkstelling te doen was maar om één reden; de geboorte van de Mensenzoon. Omdat God de wereld zo lief heeft dat Hij zijn eniggeboren Zoon stuurde zodat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.

Welke ster(ren) volg je in deze dagen voor kerst? Ben je opzoek naar die plaats waar je (weer) op je knieën mag gaan om Jezus de eer te geven?

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.