de lift


In de torenhoge gebouwen die tegenwoordig overal te vinden zijn zit gelukkig een lift die jou zonder enige moeite naar de verdieping brengt waar je moet zijn.
In het leven is dat anders. Ook al doet de uitspraak: ‘Zijn carrière zit in de lift’ anders vermoeden. Er bestaat in het leven eigenlijk geen lift. Zeker niet als het gaat om succes hebben. Je zult de trap moeten nemen, stapje voor stapje omhoog klimmen tot je op de plaats bent waar je moet zijn.

Een trap beklimmen kost energie, of je dit nu snel doet of langzaam. Het gaat om de manier hoe je dit doet. Een trap nemen kan ervaren worden als een hindernis.
Wist je dat in de middeleeuwse burchten en kastelen de trappen zo werden gemaakt dat het ook als verdedigingswerk diende. Door de traptreden niet allemaal dezelfde afmeting te geven werd het lastig om voor de vijand, die de burcht wilde innemen, in een constant tempo naar boven te rennen. Door de treden van verschillende hoogten te voorzien was het onmogelijk om zonder te kijken een trap op te rennen. Want bij het minste of geringste verstapten zij zich en struikelden zij. Wat weer tijdwinst opleverde voor de verdediging.

Met die wetenschap kun je misschien deze metafoor ook beter plaatsen. De trap van succes beklimmen betekent dat je soms struikelt. Omdat je een hoge trede verwachtte terwijl die eigenlijk laag was, of andersom. Soms moet je even stil staan om te kijken hoe de zaak in elkaar zit. Buiten adem boven komen heeft namelijk geen zin als je weet dat daar een taak op je ligt te wachten.

Als je jouw plaats wilt innemen waarvoor je bestemd bent moet je er rekening mee houden soms te struikelen. Een tegenslag hebben is niet erg, God vindt dat niet erg. Als je maar weer opstaat. Als je maar bezig bent met jouw bestemming, met de talenten die God in jouw hart heeft gelegd om daarin in te groeien. Als je weet dat je voor de goede zaak knokt geeft Hij jou de ruimte en zal Hij jou de kracht geven door te gaan.

Spreuken 24 vers 16:
‘Een rechtvaardige komt zevenmaal ten val, maar telkens staat hij op.
Een goddeloze struikelt door zijn slechte daden en komt voorgoed ten val.’

Vallen is blijkbaar geen ramp. Het kunnen lessen zijn. Al gaat het om die keer dat je als kind te hoog hebt ingezet en een potje knikkeren verliest of afvalt in die sollicitatieprocedure waarvan je zo hoopte dat jij het zou worden maar was je gesprek was niet goed genoeg.

De Bijbel is er dus vrij duidelijk in. De eerste zin van vers 16 klinkt bemoedigend, telkens mag je op staan. Het tweede gedeelte klinkt ineens een stuk zwaarder; de goddeloze struikelt door zijn slechte daden en komt voorgoed ten val?

Je kan dit vers lezen in de context van boontje komt om zijn loontje. Je kan het ook lezen in de context van Spreuken 29 vers 25.

Angst voor mensen is een valstrik. Wie op de Heer vertrouwt, wordt beschermt.

Angst voor mensen is dus blijkbaar zo’n traptrede die lager is dan de andere treden en een reden dat je kan struikelen. ‘Wat zullen mijn klasgenoten hiervan vinden?’ of ‘Wat zullen mijn collega’s hierover zeggen.’ Die angstige gedachten kunnen je laten struikelen en binden zodat je blijft liggen. Terwijl in jou dat vuur brandt van verandering. Dat verlangen van ‘er is meer’. Juist dat vuur en verlangen kunnen door God zijn ingegeven om de kracht te krijgen om weer op te staan. Want als je op God vertrouwt en weet dat Hij je beschermt, dan blijf je niet liggen als je ten val bent gekomen. Dan mag je jezelf losmaken van die valstrik.

Succes is een heel breed begrip en voor iedereen anders. Maar weet dat als je het met de juiste redenen doet, dat God het is die je weer laat opstaan wanneer jij als Zijn kind onderweg bent.

Luister ook eens Vuur van Matthijn Buwalda. Dit lied sluit prachtig aan op de blog.

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.