De lente breekt aan.


Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven. Dat had ook een reden. Ik worstelde met de vraag waarom alles wat ik gedaan en ondernomen had niet meer het gewenste resultaat bracht. De groei en bloei was weg.

Het leven werkt in seizoenen. Zo ga je van het ene seizoen het andere in, van lente naar zomer en van herfst naar winter. Het is belangrijk om te weten in welk seizoen je in jouw leven en situatie bevindt.

Als we naar het klimaat kijken is dat niet zo moeilijk. Worden de dagen korter dan gaan we richting de winter, daarnaast merk je dat het kouder wordt en de bomen hun bladeren verliezen. Je gaat je warmer kleden en je zorgt dat de verwarming weer wat hoger gaat om je warm te houden.
Maar hoe zit dat in het leven? In jouw leven? Soms heb je een seizoen van groei en bloei, de zaken trekken aan en je merkt dat alles zijn gangetje gaat. Het ‘weer’ werkt zeg maar mee.

Als ik nu in mijn tuin kijk, zie ik dat de struiken en planten langzaam weer uitlopen. Alles wat ik in de herfst gesnoeid heb zal weer uitlopen omdat de wortels na hun winterslaap weer de energie krijgen aan de slag te gaan om weer vruchten voort te brengen. Zo werkt de natuur maar zo werkt ook het leven.

Weet je in welk seizoen je jezelf bevindt en welke invloed dit op je heeft? Het is in je leven niet altijd lente, zomer, herfst of winter. Er zijn tijden van groei en bloei en er zijn tijden om de zaken winterklaar te maken. Te snoeien wat niet meer nodig is om vervolgens te wachten op de lente waardoor er goede en nieuwe vruchten voorkomen en nieuwe doelen behaald kunnen worden.

Als je niet weet dat de winter nadert, zal je ook niet snel gaan snoeien en weghalen wat niet meer nodig is. Waardoor je jezelf gaat afvragen waarom de bladeren van de bomen vallen. Datgene waar je zo druk mee bezig was lijkt in eens in een winterslaap te gaan en jij hebt daar geen vat op. Water geven werkt niet, bemesten heeft ook geen zin. En voor je het weet lijkt het alsof alles wat je deed voor niets is geweest en je verslagen met je hemd in de kou staat.

Die winter heb ik gehad. Druk met alles en nog wat genoot ik van de vruchten die voortkwamen uit mijn handelen. Maar ik vergat te snoeien en mijn rust te nemen. Na een seizoen vol van prachtige vruchten, denk aan de Muskathlon, het spreken en het coachen, had ik niet door dat er gesnoeid moest worden om woeker groei te voorkomen. Ik had niet door dat ik rust mocht nemen in plaats van mij zorgen te maken over de vraag waarom alles vast leek te lopen in de verstikkende woekergroei van allerlei pogingen om door te gaan.

De winter zorgt dat wat niet meer nodig is afsterft, zodat er iets nieuws en moois voor in de plaats mag komen. Zodat de ploeg door het land kan gaan om opnieuw te zaaien en weer te oogsten.

Zelf had ik dit niet zo door, totdat ik zag dat er bloesem kwam op de plekken die ik had gereserveerd op de plaatsen waar ik in de toekomst iets wilde gaan zaaien.

God werkt ook zo, sla de Bijbel er maar op na. Denk aan Mozes, David, Jeremia en noem maar op. Soms lijkt de situatie bevroren en heb je het idee dat het nooit meer hetzelfde zal zijn. God wil ons leren om te weten in welk seizoen je bent. Om je te leren snoeien en ploegen. Dan geef je Hem de ruimte om het te laten groeien.

Wordt het koud? Snoei dan en trek een trui aan. Wacht tot je voelt dat je weer kan zaaien in vruchtbare grond en onder de warme zon.

Want de lente zal weer aanbreken.

 

Bron afbeelding: Pixabay.com

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.