Balen man.


Ieder jaar zorg ik dat ik minimaal een cursus of opleiding doe om mijzelf op die manier te blijven ontwikkelen. Voor 2018 staat de cursus Geloofwaardig (s)preken al gepland.
Afgelopen jaar heb ik mijn middenstand diploma en het certificaat Leiderschapscoach behaald.
O ja en ik had mij opgegeven voor de cursus ‘omgaan met teleurstellingen’. Helaas kreeg ik een mailtje dat die niet doorging.

Want omgaan met teleurstellingen is weleens een dingetje. Voor mij persoonlijk was dat deze week het bericht dat een sollicitatie niet doorging. Dat is zuur en dan zit ik zo in elkaar dat ik daarvan baal. En natuurlijk is de ene teleurstelling de andere niet en relativeer je het een makkelijker dan het andere. Maar in meer of mindere mate baal je altijd van een teleurstelling.
En ondanks alle goede raad en bemoedigende woorden dat er een ander plan voor je zou zijn, ben je gewoon even boos of van slag. Niks mis mee denk ik want het feit blijft dat er een plan gemaakt is omdat er kansen voorbij komen maar het eindigt bij een dichte deur.
Welke goede bedoelingen je soms ook hebt, soms strand het voordat je het gewenste resultaat hebt behaald.

Balen man!

Wat ik wel belangrijk vind, is dat ik verder moet blijven kijken dan mijn neus lang is. Ook al slaat er een deur voor je neus dicht. Dat is niet leuk maar ergens anders gaat er een deur open. Misschien komen er nog wel veel meer dichte deuren aan en blijken mijn plannen niet de juiste te zijn. Hoe frustrerend dat ook kan zijn het is belangrijk dat je niet in het gevoel blijft hangen dat je gefaald hebt en de behoefte niet meer hebt om een andere deur te proberen. Eventjes mag wel, maar blijf er niet in hangen.

Wat dat betreft ben ik het wel eens met de uitspraak van Stephen McCranie:

“The master has failed more times than the beginner has ever tried”

God werkt ook door dit soort deuren die dichtslaan. Als ik het verhaal van Paulus’ zendingsreis lees dan moet hij toch ook ontzettend veel baalmomenten hebben gehad. Stel je voor dat je met Paulus mee had moeten reizen, je stappenteller zou overuren draaien:

“Paulus, Silas en Timotheüs wilden het goede nieuws over Jezus ook in Asia gaan vertellen. Maar de Heilige geest hield hen tegen. Daarom bleven ze door Frygië en Galatië reizen. Bij de grens van het gebied Mysië wilden ze naar Bitynië in het noorden gaan. Maar de Geest van Jezus verbood ook dat. daarom reisden ze verder door Mysië tot ze bij de stad Troas kwamen. In Troas kreeg Paulus ‘s nachts een droom. In die droom zag hij een man uit Macedonië staan. De man smeekte: ‘Steek de zee over naar Macedonië en kom ons helpen.’
(Handelingen 16 ver 6-9 BIGT)

Paulus en zijn vrienden doorkruisten zo’n beetje het hele gebied dat wij tegenwoordig kennen als Turkije, Libanon en Syrië. Met het verlangen het goede nieuws te brengen. Maar de plannen die zij hadden waren niet de plannen van God. God verhinderde de goede bedoelingen van Paulus meer dan een keer. Uiteindelijk stranden zij zelfs in een havenstad. Verder wandelen was er zelfs niet meer bij, want het land hield domweg op.

Wat als Paulus bij de grens van Asia zich zo uit het veld geslagen had gevoeld dat hij bij de pakken neer was gaan zitten? Dan had hij niet op de plek gekomen waar hij door God gebruikt kon worden. Namelijk in Macedonië. Ook al zaten daar nog andere pogingen tussen die leken of zij mislukt waren. Paulus bleef doen wat hij graag deed. Ook al ging het soms niet zoals gehoopt.

Ik vind dat voor mijzelf ook een bemoediging. Soms is het niet anders en gaat een deur dicht. Soms zonder echte reden en soms doordat je een fout hebt gemaakt. Ik denk dat je op de goede weg bent als iedere fout die je maakt een nieuwe is.

Tenminste als ik Spreuken 24 vers 16 zo lees:

“Een rechtvaardige komt zeven maal ten val, maar telkens staat hij op.”

 

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.