Amigo!


Toen ik vorig jaar voor de eerste keer in een ZINdienst in Woerden voor mocht gaan had de commissie tijdens de dienst een rubriekje dat ‘Heilige Herrie’ heette. Ik had geen flauw idee wat mij te wachten stond maar dat werd al snel duidelijk.
Het was een lied uit de top 40 waarin een boodschap zat die je als christen ook ter harte mag nemen. In eerste instantie wist ik niet goed wat ik daarvan moest denken en had ook mijn twijfels of dat in een dienst thuis zou horen. Maar ik vond de uitwerking ervan positief, ik moest een open houding aannemen om het te kunnen begrijpen. Nu een jaar later blog ik erover dus het heeft mij geraakt. Destijds was het Claudia de Breij’s lied ‘Mag ik dan bij jou?!’

Vandaag wil ik schrijven over de zomerhit van 2016, namelijk: Amigo van Chef’Special. Het is een vrolijk lied waarin je al snel weer zin krijgt in de zomer. Het refrein van dit lied gaat als volgt:

I’m gonna follow, if you’ll take the lead. Strangers are strangers until they meet!’

Het lied gaat over verschillen van mensen en hun gewoontes maar bovenal wat wij van elkaar kunnen leren. Ik denk dat dit een diepe boodschap is voor iedereen. Ook binnen de kerk muren van Nederland. Er zijn nogal wat verschillen. Waar het dak van de ene kerk er figuurlijk vanaf gaat is er ergens anders in het dorp een gedragen en nederige dienst.
Terwijl hetzelfde doel voor ogen is, zijn er maar wat grote verschillen.
En dan  vertelt zo’n ‘werelds’ lied op de radio, hoe de vork in de steel zit. Open staan voor elkaars verschillen.
Ook in de Bijbel worden hier voorbeelden van gegeven. Ik denk dat één van de bekendste voorbeelden Jezus zelf is, die zijn discipelen vraagt om hem te volgen. Die vervolgens na Pinksteren ditzelfde aan de mensen vragen.
De Emmaüsgangers liepen samen op en Jezus liep met hen mee. In hun ogen was Hij een ‘stranger’ die blijkbaar onder een steen had gelegen omdat Hij vroeg waarom zij verdrietig waren. Ook al was Jezus in hun ogen een vreemde eend in de bijt, ze liepen wel tegelijk op en leerden elkaar kennen. Er was een ontmoeting waarbij een band werd gesmeed en zij niet meer elkaars vreemdelingen waren, integendeel.

Staan wij open voor de raad die Chef’Special geeft? Kunnen wij over kerkmuren heen kijken en gezamenlijk optrekken omdat er veel van elkaar te leren valt? Tijdens het laatste avondmaal werd deze kwestie ook al aangedragen. Hoe moet dat geweest zijn voor Jezus. In Zijn laatste uren op aarde kregen de discipelen ruzie over de vraag wie van de 12 de belangrijkste was. Judas zal hierbij nog aanwezig geweest zijn, net als Petrus en iedereen die daar tussenin zat. Het avondmaal veranderd in een prestigekwestie waarbij het om eer en macht gaat. De leerlingen willen weten hoe het zit met de plaats in het komende Koninkrijk. Eigenlijk niet zo gek ook, er was nogal wat beloofd door Jezus.
Maar Jezus’ antwoord is ondubbelzinnig duidelijk: ‘Je moet de minste durven zijn, om met elkaar op te kunnen trekken. Leer van elkaar in mijn Naam en van Mijn voorbeeld.’

De rijke ambtenaar uit Ethiopië, uit Handelingen 8, stelde zich zo op toen hij Filippus langs de kant van de weg zag staan. Twee compleet verschillende culturen en standen, een arme arbeider met de minister van financiën. Bij Jezus gaat het niet om de bling bling en status. Het gaat Hem om Zijn heilige boodschap, in welke vorm dan ook. Als de ingrediënten maar kloppen. De minister volgde Filippus en liet zich dopen. Zij werden broeders.
Het lied Amigo zou zomaar door die minister gezongen kunnen zijn:’I’m gonna follow if you’ll take the lead. Strangers are strangers until they meet!

Tags: , , ,

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.