Afronden die boel!


Vind je het gek dat die batterij zo snel leeg is? Kijk even wat je nog allemaal open hebt staan!”

Misschien komt het je bekend voor. Maar als je de werkbalk van mijn telefoon ziet, komt het vaak voor dat deze compleet gevuld is met allerlei icoontjes. Allemaal apps die op de achtergrond nog draaien terwijl ik ze op dat moment niet gebruik of nodig heb. Maar ondanks dat ik gewoon mijn telefoon kan gebruiken, vreten al die ongebruikte maar actieve apps heel veel stroom en werkgeheugen. Waardoor ik na een tijdje ga klagen waarom de batterij zo snel leeg is. En ik wederom als antwoord krijg:

Vind je het gek dat die batterij zo snel leeg is? Kijk even wat je nog allemaal open hebt staan!”

Nu is het vandaag mijn vrije dag. Nou ja vrij… ik heb een behoorlijk to-do lijstje, zoals deze blog schrijven, wat administratie wegwerken vanwege mijn bezigheden voor New Season Coaching en mailtjes beantwoorden naar aanleiding van spreekbeurten die ik gedaan heb. Al met al vandaag ben ik bezig met het afronden en afsluiten van activiteiten die ik gedaan heb. Om te zorgen dat mijn werkbalk leeg is voor het weekend. Zodat ik mijn batterij op kan laden en er geen onnodige energie weglekt door zaken die onbewust nog steeds de aandacht blijven vragen.

Want vaak zijn het de kleine dingen die de meeste energie kunnen kosten als ze in je gedachten omhoog komen. Bijvoorbeeld: Die factuur die je echt had moeten betalen, dat mailtje waar mensen op wachten of het opruimen van die ene kamer en het maken van die ene afspraak.
En dan is het de combinatie van al die kleine taken die je moedeloos maken.

En terwijl ze jou onbewust veel energie kosten kom je niet aan de voor jou zo belangrijke zaken toe omdat je werkgeheugen teveel verdeeld wordt. Die kleine dingen die per stuk vaak maar een paar minuten tijd kosten. Deze ochtend heb ik speciaal ingeruimd om mijn ongebruikte actieve apps af te sluiten. Want alle extra energie die het kost is compleet zinloos en verspild; dus:

“stel niet uit tot morgen wat gij heden doen kunt”
(bron onbekend)

Want je komt anders na al je harde werken niet toe aan je rust omdat je steeds maar in beslag wordt genomen door lopende of zelfs liggende zaken die zinloos energie verspillen. Want die combinatie werkt niet: Hard werken en achter de feiten aanlopen omdat de randzaken zich steeds meer opstapelen. Dat gaat je op een gegeven moment opbreken.

Dat die combinatie niet werkt schrijft Prediker:

“Beter nu en dan een beetje rust, dan steeds maar hard werken én zinloos gejaag.”
(prediker 4:6 HTB)

‘Na gedane arbeid is het goed rusten.’ Maar als dit nog steeds gepaard gaat met zinloos gejaag kom je niet aan je rust toe.

Dus afronden die boel. Het weekend staat voor de deur.

 

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.