Achter het net


Soms komen nieuwe onderwerpen om over te bloggen vanzelf aanvliegen. Vandaag letterlijk!

Ik heb een mooie tuin en daar geniet ik van. Een tuin die dient als ontmoetingscentrum voor vrienden, waar gebarbecued, gelachen en gevierd wordt. Dat is mijn tuin, als ik hem zo mag omschrijven. Ik heb deze met zorg aangelegd en iedere plank, plant, steen zijn stuk voor stuk door mijn handen gegaan.

Een mooie vijver met vissen zorgt voor leven in de tuin. Toen alles klaar was zijn de vissen in de vijver gekomen. Iedere vis kreeg een naam en bij elke geboorte van een kindje in de vriendengroep werd de vijver aangevuld met een nieuwe aanwinst met dezelfde naam als die van de baby. De tuin was af en ik zag dat het zeer goed was!

Afgelopen 6 jaar ging het prima, tot vanochtend. Toen ik de tuin inliep zag ik in mijn ooghoek een reiger wegvliegen en zag dat de tuin vol met bloedvlekken zat. Twee vissen lagen dood op het vlonder en nog eens twee lagen levenloos op de bodem van de vijver. Een vijand was de tuin ingekomen en had het voorzien op de vissen. Hij had al dusdanig veel schade aangericht dat het leed al geschied was. Onomkeerbaar; de rare vogel had dood en verderf gezaaid. Ik was geraakt door deze aanslag die de vissen absoluut niet verdient hadden. Ik besloot in te grijpen. Ik heb een vogelverschrikker gemaakt om tijdens mijn afwezigheid de reiger toch op afstand te houden. Ik heb een net gekocht en deze over de vijver gespannen. Om zo de vissen te beschermen tegen de vijand.

Maar wat ik al zei: het kwaad was al geschied. De overgebleven vissen zijn misschien veiliger, aan de andere kant de tuin ziet er niet zo mooi en vrij meer uit dan eerst. Een lelijk net ter bescherming. Zo had ik het niet gewild, maar het welzijn van de vissen gaat voor. Laat die reiger nu maar achter het net vissen!

Al weet ik dat het de natuur is, het doet mij wel iets als je ‘huisdieren’ iets overkomt. ‘Dit was niet de bedoeling.’

Hoe zou ik ooit kunnen beseffen wat God voor offer gebracht heeft in Zijn schepping. Toen een vijand Zijn tuin in kwam. Het net over de vijver mag misschien niet mooi zijn,  maar wel effectief voor de vissen. Voor ons mensen is dat het Kruis, waaraan Jezus stierf; niet mooi maar de enige effectieve manier om veilig te zijn tegen onze eigen vijand. Het is Jezus die ons wil beschermen. Door zijn opstanding weten we dat de duivel ook achter het net zal vissen.

You may also like

Wat zoek je?

Storm

#Moltalk

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.