7Life Model Communicatiekracht


Een cabaretier zei ooit: “Communicatie is de kunst om zo dicht mogelijk langs elkaar heen  te praten.”

En in veel gevallen lijkt het ook wel zo. Want al te vaak lopen we tegen miscommunicatie aan, wat leidt tot frustratie en onbegrip. Hoe komt het eigenlijk dat er vaak sprake is van miscommunicatie?

Zolang je leeft communiceer je;  een baby doet dat door te huilen om duidelijk te maken dat er iets aan scheelt en een stervend persoon geeft ook signalen af waardoor diegene communiceert dat het niet goed gaat en het einde nadert. Het hele leven wat daartussen ligt is een stroom van communicatie over en weer, dat gaat verder dan alleen maar praten. Communicatie is jouw unieke manier van doen en hoe jij jezelf profileert, of anders gezegd hoe jij je aan de wereld laat zien.

Daar komt heel veel bij kijken en het lijkt ook automatisch of logisch te gaan. Als je boos over iets bent, dan neem je lichaamstaal ook de houding aan die daarbij hoort. Je zult bijvoorbeeld niet lachend tegen degene die een spiegel van je auto trapt vertellen dat je deze daad van vandalisme niet op prijs stelt en dat je nu ontzettend kwaad bent.
Want dat werkt niet, er komen allerlei stofjes vrij waardoor je boos wordt en de manier van communiceren zal ook die toon hebben. Zowel verbaal als non verbaal.
En dan is de reactie ook nog per persoon verschillend. Een stereotype voetbal hooligan zal die boosheid anders kenbaar maken dan de dominee uit dat rustige plaatsje in Drenthe. Terwijl zij hetzelfde bedoelen en beide kunnen zij op een eigen manier het punt duidelijk maken.

Kortom communicatie hangt van veel factoren af:

 • Persoonlijkheid
 • Normen en waarden
 • Eerdere ervaringen
 • Drijfveren
 • Gedrag
 • Karakter
 • Etc

Al die dingen dragen bij aan de wijze waarop je een boodschap uitzend en de wijze waarop je een boodschap ontvangt. Dat is communicatie; ook wanneer er ruis op de lijn ontstaat en er sprake is van miscommunicatie.

7Life model

Iedereen heeft een eigen stijl van communiceren, leren en veranderen. Volgens het 7Life model zijn er zeven verschillende stijlen:

 1. De verbinder
 2. De doener
 3. De strateeg
 4. De pionier
 5. De zorger
 6. De beheerder
 7. De doordenker
  * klik op de linkjes om de kenmerken van de verschillende stijlen te zien op www.7life.nl

Stuk voor stuk communicatiestijlen die elk hun sterke en zwakke punten hebben. Iedereen heeft deze zeven stijlen in zich, alleen is de een meer ontwikkelt of heeft meer de voorkeur dan de ander. Volgens Drs. Maroesja van der Pols, oprichtster van het 7Life® netwerk, zijn heb je een top drie voorkeurstijlen waarbinnen je makkelijk kunt schakelen en vier andere stijlen die daaronder op plaats vier tot en met zeven staan.

Iedereen is dus verschillend in het communiceren:

Een klein voorbeeld om weer te geven hoe makkelijk het is om iemand te beoordelen op zijn communicatiestijl en op grond daarvan wel of niet zou deugen.

Metselaar Henk, die als voorkeurstijl ‘Doener’ heeft, moet samenwerken stageloper Jasper die de voorkeurstijl ‘Verbinder’ heeft. Als zij om 07.00 uur de bouwkeet uitstappen is Henk klaar om de handen uit de mouwen te steken. Zijn ‘niet lullen maar poetsen mentaliteit’ heeft hem tot een bekwame metselaar gemaakt en hardwerken loont nu eenmaal. Jasper stelt zich voor en probeert vanuit zijn voorkeurstijl eerst de verbinding te zoeken door te vertellen dat hij graag metselaar wil worden en waarom. Waarop Henk resoluut zegt: “Zorg eerst maar dat er een kuip specie gemaakt wordt anders kan ik niet beginnen.”
Jasper doet wat van hem verwacht wordt maar interpreteert de boodschap van Henk als rauw en recht voor zijn raap. Henk heeft op zijn beurt zijn oordeel al klaar door te denken dat hij weer wordt opgezadeld met een praatjesmaker en hij weet als geen ander: Praatjes vullen geen gaatjes.

Naarmate de dag verstrijkt volgt Jasper de door Henk gegeven instructies met plezier op en Henk merkt dat hij ‘een best ventje heeft’ aan die Jasper. Henk vraagt zo nu en dan over de hobby’s en interesses van Jasper en al snel blijkt dat zij dezelfde hobby hebben; namelijk darten. Dit is een gemene deler die Jasper graag inzet om de verbinding te zoeken en zo ontstaat er een prettige samenwerking.

Maar stel dat Henk vijf minuten had geïnvesteerd om kennis te maken met Jasper. Zodat hij zijn verhaal kon doen om vervolgens instructies te geven wat er van hem verwacht werd. Dan had dat al twee oordelen weggenomen. Want Jasper wil weldegelijk leren en werken, maar houdt van harmonie. Henk houdt daar ook wel van maar stelt het werk boven een gezellig praatje. Allebei hebben zij gelijk en dat bleek naderhand ook wel want de klus was aan het eind van de dag geklaard.

Nu is dit een heel simpel voorbeeld. Maar als mensen die moeten samenwerken in een bepaald oordeel blijven hangen dan zorgt dat voor disharmonie. Want waar oordeel begint eindigt de waarneming.
Terwijl iedereen op zich hetzelfde doel wil behalen maar er geen rekening gehouden wordt met de verschillende communicatiestijlen. Waardoor er kliekjes ontstaan, een roddelcircuit of in het slechtste geval pestgedrag.
Het zorgt dat er geen goede balans is wat het werk onnodig zwaar maakt omdat er niet voldaan wordt aan een aantal primaire behoeftes die de mens heeft. Denk hierbij aan erkenning en veiligheid. Die onbalans die miscommunicatie heet is een van de oorzaken van langdurig ziekteverzuim.

 

Daarom is het tijd om hier van te leren en te veranderen.

7Life heeft een model ontwikkelt waarin jouw persoonlijke voorkeurstijlen worden weergegeven. Dit door een uitgebreide vragenlijst (7Life scan) in te vullen, daar komt een resultaat uit waarna dit met de trainer wordt besproken in een coachsessie van ongeveer een uur.

Het geeft inzicht in jezelf en in de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen op privé- of werkgebied. Of beide om de balans tussen werk en privé te herstellen.

De 7Lifescan is zeer geschikt voor teams. Een training aan de hand van de 7Life scan zorgt onder andere voor meer persoonlijke inzichten en hoe deze ingezet kunnen worden binnen alle fases waarin het team zich bevindt.

7Life scan aanvragen of meer informatie?

Klik dan hier en vermeld in de aanvraag 7Life.

 

You may also like

Comments are closed here.

Over Arend

Arend

Arend

Arend is personal coach en interkerkelijk spreker die iedereen wil motiveren het beste uit zichzelf te halen door hen in contact te brengen met de Bijbel, Gods Woord.